Китайски IT-компании ще наводнят пазара с аналози на ChatGPT

Китайски IT-компании ще наводнят пазара с аналози на ChatGPT Снимка: 3dnews.ru

Китайските власти забраниха на местните технологични гиганти да произвеждат продукти, базирани на ChatGPT, директно или чрез посредници

На фона на успеха на ИИ бота ChatGPT,  редица големи технологични компании от Китай побързаха да заявят за работа по собствените си аналози на платформата. За съжаление, те не винаги споделят подробности за това какви възможности могат да предложат техните проекти, съобщава CNBC.

Задала с пускането на ChatGPT  стандарта на големите езикови модели,  OpenAIпривлече подкрепата на Microsoft - софтуерният гигант инвестира 10 милиарда долара в компанията и интегрира чатбот в своята търсачка Bing. Финансирането е от решаващо значение за проекта: всеки разговор със системата струва на разработчика няколко цента.

Специализираният в разработването на софтуер за бази данни стартъп PingCup с офиси в Пекин и калифорнийския Сан Матео, през януари пусна свой собствен продукт, базиран на ChatGPT, възползвайки се от публично достъпния API, който предлага OpenAI. .Системата е наречена Chat2Query и позволява на клиентите на компанията да анализират информацията в базите данни за броени секунди, без да се налага да знаят езици за програмиране. Ако обемът на обработваната информация не надвишава 5 гигабайта, работата с  Chat2Query е безплатна.

Baidu, предлагаща в Китай уеб търсене и други технологични решения, обяви намерението си да внедри свой собствен ИИ бот първо в услугата за търсене, а след това да го отвори напълно за обществеността. Продуктът получи името ERNIE bot или на китайски Wenxin Yiyan и все още не се знае много за неговите възможности. ERNIE ще се появи на електрическите автомобили на компанията Jidu, която се поддържа от Baidu, а принадлежащата на китайския интенет гигант платформа за стрийминг на виедо iQiyi обяви за плановете си да използва система за търсене и дори за създаване на съдържание.

Собствен аналог на ChatGPT подготвя Alibaba - компанията разработва ИИ платформа от 2017 г., но сроковете за стартиране на публичния чатбот все още не са уточнени. Нейният конкурент в сферата на електронната търговия JD.com също така подготвя своя разработка: времето за стартиране на системата ChatJD също е неизвестно, но компанията съобщи, че ще се специализира в търговията на дребно и финансите - ще помага в създаването на ревюта на продукти на комерческите платформи и в извършването на финансов анализ.

Игровият гигант Tencent, отговорен и за най-популярния месинджър в Китай WeChat, заяви, че продължава изследванията си в областта на анализа на естествения език. 

Kunlun Tech планира в средата на годината да пусне свой собствен аналог на ChatGPT с отворен код: чатботът ще бъде интегриран в браузъра Opera, собственост на компанията. Kunlun Tech също така активно работи в областта на контента, генериран от ИИ, включително и музика.

И накрая, заслужава да се отбележи, че китайските власти забраниха на местните технологични гиганти да произвеждат продукти, базирани на ChatGPT, директно или чрез посредници - силно се препоръчва акцент върху собствените аналози на системата. Съответните инструкции са получили Tencent и финтех-компанията Ant Group, свързана с Alibaba.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: